Üdvözöljük az EGI 2008. Asztalosipari és Kereskedelmi Kft honlapján. Jó böngészést kívánunk!
minőségi nyílászárók természetesen fából!

Napjainkban a fa nyílászárók megakadályozva a fa vetemedését, 3 vagy 4 rétegragasztott alapanyagból készülnek, hossztoldott vagy toldásmentes kivitelben. Az alapanyag lehet lucfenyő, erdei- vagy borovi fenyő, vörösfenyő, meranti, tölgy vagy akár ezen anyagok hőkezelt változatai, melyek nem nedvszívóak s ezáltal maximálisan alaktartóak is egyben.

Lucfenyő

A közönséges lucfenyő (Picea abies) a lucfenyők nemzetségébe tartozik, mely az északi féltekén terjedt el. A lucfenyőknek 50 faja ismert. Az ipari feldolgozásban a közönséges lucfenyő mellett megtalálható még a szerb lucfenyő és a szibériai lucfenyő. A hűvösebb klímát, a nedves, párás termőhelyeket kedvelik. A hazai erdőknek csupán 1%-át alkotják, ezért az egyik legfontosabb importfa. Pikkelyes kérge vöröses színű, kéregcserepei lekerekítettek. Színtelen gesztű, érett fával rendelkező fafaj. Fája világos színű, sárgásfehér, a késői pászták barnább árnyalatúak. Az évgyűrű korai pásztája fokozatosan megy át a késői pásztába. Keskeny bélsugarai legfeljebb a sugármetszeten észrevehetőek fényesebb tükrök formájában. A lucfenyő gyantatartalma közepes, a fatest hossz- és harántgyantajáratokat is tartalmaz. A hosszgyantajáratok kisméretűek, a bütün a késői pásztában csak erős nagyítóval észrevehetőek, világos pontok formájában. (A nagyon hasonló jegenyefenyőtől elsősorban ennek alapján különböztetjük meg, mert a jegenyefenyőnek nincsenek gyantajáratai.) Harántgyantajáratai miatt a húrirányú repedésekben összegyűlő gyanta gyantatáskákat eredményez. A lucfenyő műszaki (fizikai, mechanikai, technológiai) tulajdonságait szöveti szerkezete határozza meg. Alacsony sűrűségű puhafa, közepes légszáraz sűrűsége 470 kg/m3. Kis sűrűsége ellenére kedvező szilárdsággal rendelkezik. Fája rugalmas és szívós. Gyantatartalmának köszönhetően mérsékelten tartós. Megmunkálása könnyű, jól pácolható és felületkezelhető. A hűvös éghajlaton (északon vagy magas hegységekben) nevelkedő lucfenyők kedvező műszaki tulajdonságokkal rendelkeznek. Évgyűrűik keskenyek, egyenletes szerkezetűek, mely kiemelkedő sűrűségi és szilárdsági értékeket eredményez. Fájuk tartósabb, szélesebb körben felhasználható. A lucfenyő felhasználása, mint épületszerkezeti elem A lucfenyő a rétegelt falemezek elsődleges alapanyaga. Faforgácslapok, farostlemezek, bútorlapok készülnek belőle. Meghatározó szerepű a papír- és cellulózgyártásban, mivel cellulóztartalma egyedülállóan magas: 58%. Hűvös éghajlaton tenyésző, hibamentes egyedeinek értékes faanyaga a "rezonáns luc", mely keskeny, homogén évgyűrűszerkezete és kiváló akusztikai tulajdonságai miatt elsőrendű hegedű-alapanyag. A hajóépítés, csónakgyártás egyik legjobb anyaga. A ládagyártásban alkalmazott fafaj. Csomagolási célokat szolgáló fagyapot készül belőle.

Borovi fenyő

Fája gyantás, tehát nagyon tartós, alakját átnedvesedve és kiszáradva is jól tartja. A legkedveltebb fafaj a nyílászárók gyártásánál.

Vörösfenyő

Gyantajáratokkal átszőtt, vöröses fája nagyon tartós és szilárd; ez a legértékesebb fenyőfa. Az időjárás viszontagságait jól tűri, emellett rugalmas, szívós, kiváló a szerkezete. A vörösfenyő (Larix decidua) hegyvidéki, alhavasi fafaj. A Kárpátokban, az Alpokban, Szibériában, hazánkban a nyugati határvidéken őshonos. A csapadékos, hűvös északi hegyoldalakat kedveli. Fényigényes fafaj. A kevés lombhullató tűlevelűek egyike. A vörösfenyő makroszkópos tulajdonságai a következők: idősebb korban kérge rétegelt, cserepes, vörösesszürke színű. Lepattintva a cserepek közötti kéregrész élénk kárminvörös színű. Színes gesztű fafaj. Vágásérettségi korban szijácsa keskeny, gesztje széles, a törzsátmérő 3/4 részét teszi ki. A szijács sárgásfehér, a geszt sötétebb vörösesbarna színű. A évgyűrűben a korai és a késői pászta élesen elkülönül. A késői pászta aránya igen magas (40%), ez sötétebb tónust kölcsönöz a fának, mint az erdeifenyő esetén. A vörösfenyő gyantatartalma közepes, kevesebb és kisebb gyantajárattal rendelkezik, mint az erdeifenyő. A bütü késői pásztáiban a hosszgyantajáratok nehezen észrevehetőek. Magas csersavtartalommal rendelkezik. (A vörös- és az erdeifenyő elkülönítése csersavreagenssel való kezeléssel is megtörténhet: a vörösfenyő sötét elszíneződést mutat, az erdeifenyő alacsony csersavtartalma miatt világoszöld színű lesz). A vörösfenyő fájában gyakran előfordul gyantatáska és gyűrűs repedés. A vörösfenyő műszaki tulajdonságai igen kedvezőek, a tűlevelű ipari haszonfák közül a legjobb műszaki tulajdonságokkal rendelkezik. Közepes sűrűségű és keménységű fafaj. Átlagos légszáraz sűrűsége 590 kg/m3. Nagy szilárdságú fafaj. A faiparban feldolgozott tűlevelűek között a legnagyobb sűrűségű, keménységű és szilárdságú. Ugyanakkor tartóssága is nagy, magas csersavtartalmának köszönhetően. A vörösfenyő szívós és rugalmas fafaj. Minden forgácsoló eljárással könnyen megmunkálható. Telítése, pácolása nehezebb. Hegyvidéken vagy az északi területeken, hűvösebb éghajlaton nevelkedett egyedek keskenyebb évgyűrűket növesztenek, ennek köszönhetően fájuk sűrűbb, keményebb, szilárdabb és tartósabb, tehát műszakilag jobb minőségű, mint a dombvidéki példányoké.

A vörösfenyő felhasználása, mint padlóburkoló

A vörösfenyő az egyik legértékesebb ipari tűlevelű fafaj. Fájának szilárdsága, könnyű megmunkálhatósága, tartóssága, valamint dekoratív színe és rajzolata széleskörű felhasználási lehetőségeket biztosítanak számára. Alkalmazza a bútor- és épületasztalos-ipar, a belsőépítészet úgy fűrészáru, mint furnér (rétegelt lemez) formájában: bútorok, ajtó és ablak, lambéria és padlóburkolat, lépcső készülnek belőle. A magasépítészetben épületszerkezetek, gerendák, tartószerkezetek formájában hasznosítható. Alkalmazza a külsőépítészet is: faházak, tetőzsindely, kerti berendezések, kerti bútorok, kerítés készítésére alkalmas. Tartóssága miatt a vörösfenyő a mélyépítészetben, vízi építkezéseknél, hídépítésnél, földmunkáknál bányafaként alkalmazható, továbbá vasúti talpfa, vezetékoszlopok gyártására alkalmas. A hajógyártás, csónakkészítés egyik kiváló alapanyaga. Felhasználható a faforgácslap és farostlemezgyártásban, valamint keverék fafajként a papírgyártásban is (viszonylag rövid rostjai és vöröses színe miatt önállóan kevésbé alkalmas cellulózgyártásra). Fakádak, tartályok, hordók készülnek belőle. Gyantája - bár kisebb mennyiségű, mint az erdeifenyőé - vegyipari nyersanyag: különleges terpentinolaj készül belőle (az ún. "velencei terpentin").

Meranti

Sötétvörös meranti sokoldalúan felhasználható: belső és külső építészet, ablakok, lépcsők, keretszerkezetek, Különleges szín árnyalata és erezete miatt egyedi megjelenésű.
Tölgy

Tartós ipari fa. Csersavtartalma miatt biológiai ellenálló képessége is jó. Fája sötétbarna, kemény, ellenálló, szép rajzolatú.
Hőkezelt fenyő: (Fenyő Thermowood)

Színe: kávébarna , a speciális hőkezelés hatására a normál faanyagokhoz képest jelentősen ellenállóbb, nem vetemedik, nem gombásodik . Felületkezelés nélkül is jól bírja az időjárás viszontagságait. Remmers ápoló olajjal kezelve élettartama az egzóta faanyagokéval megegyező .
Elegáns fa bútorok és nyílászárók borovi fenyőből

A borovi vagy erdei fenyő a fabútor készítés egyik legkedveltebb alapanyaga. Ez a fenyő fajta nem csupán szép, de olyan kedvező tulajdonságokkal is rendelkezik, melyek ideálissá teszik arra, hogy minőségi fa bútorokat állítsanak elő belőle.

A borovi fenyő meleg, természetes színárnyalataival, megkapó erezetével minden otthonban megtalálja méltó helyét egy tágas gardróbszekrény, egy erős fa ajtó vagy illatos fésülködő asztal képében. A vörös, a barna, a sárga, a rózsaszín árnyalatai váltakoznak az erdei fenyő törzsén, amelyet markáns erezet és közepesen sűrű évgyűrűk, sok göcs jellemez. Ennek a fenyő típusnak nem csupán az eredeti színe szép, de az idő előrehaladtával szépen érik, sötétednek az árnyalatai.

A borovi fenyő az egyik legalkalmazkodóbb fenyő típus, szélsőséges körülmények között is képes megélni. A fája hasonló a vörösfenyőjéhez, tehát kiváló rugalmassági és szilárdsági jellemzőkkel bír. Habár nagy a gyantatartalma, mégsem kell tartani a felületén megjelenő ömlenyektől, mint például a lucfenyő esetében. Mindenféle technikával jól megmunkálható, ragasztható, csavarozható vagy szegelhető is.

Kiváló minőségű fa nyílászárókért és bútorokért bátran vegye fel a kapcsolatot munkatársainkkal!

Fenyőfa
Telefon: 36-20/473-7816
Telefon: 36-20/492-7993
E-mail: egi2008kft.enyedi@gmail.com
Elérhetőségek